پروبیوتیک

کلمه پروبیوتیک از کلمه یونانی به معنی “برای زندگی” گرفته شده است . پروبیوتیک معمولا” یک یا مخلوطی از چندمیکروارگانیسم هستندکه چنان چه توسط انسان یا حیوان مصرف شوند ، می توانند با بهبود گوارش اثرات سودمند بسیار زیادی را اعمال نمایند.

پروبیوتیک ها به تحریک رشد باکتریهای مفید روده و یا به کاهش بیماریزایی میکروب های مضر کمک می کنند و مکانیسم عمل آن ها متکی به جایگزینی و زنده ماندن آن ها در دستگاه گوارش است .

تصویر مرتبط

روده انسان حاوی تقریبا” ۱۰۰ تریلیون باکتری زنده است که همگی آن ها با هم فلور میکروبی روده را به وجود می آورند ، این باکتری ها شامل انواع مفید ، مضر و خنثی هستند ، البته در افراد سالم باکتری های مفید غالب هستند .

توضیح پیرامون :     فلور : به معنای کلی و فراگیر زیست‌بوم ریزاندامگان، همهٔ ژن ها و تودهٔ ی یاخته های ریزاندامگان با در نظر نگرفتن سرده و گونه‌ی آن‌ها، مستقر در یک بخش ویژه را گویند.

باکتری های مفید در تولید ترکیبات مورد نیاز بدن مانند ویتامین ها و اسیدها ی آلی نقش موثری به عهده دارند . در مقابل ، باکتری های مضر ترکیبات سمی و سرطان زاتولید می کنند.بنابراین اگر باکتری های مضر در روده غالب بشوند نه تنها ترکیبات مغذی و ضروری تولید نمی شوند بلکه میزان ترکیبات مضر نیز افزایش می یابد .
فلور میکروبی روده وابستگی زیادی به ماده غذایی مورد استفاده شخصی دارد ، بنا بر این می توان فلور میکروبی روده را تغییر داد و میکروب های مفید را جایگزین انواع مضر آن کرد .

تصویر مرتبط

در واقع استفاده از میکروب های زنده برای افزایش سلامت انسان موضوع جدیدی نیست و هزاران سال است ، مردم از مواد تخمیری به ویژه فراورده های لبنی حاوی میکروب های مفید مانند ماست ، پنیر و … استفاده می کنند.

پروبیوتیک ها به طرق مختلف بر سلامت فرد اثر میگذارند. این میکروارگانیسم ها می توانند در ناحیه روده با تولید اسیدهای آلی و مواد ضد میکروبی مانع رشد باکتری های بیماری زا شوند.
اسیدهای آلی تولید شده می توانند به عنوان یک منبع انرژی مورد استفاده سلول های روده قرار گیرند . تولید ویتامین ها به خصوص ویتامین های B , K از دیگر خصوصیات قابل توجه آنهاست.

از سوی دیگر گزارش شده است ، پروبیوتیک ها می توانند میزان کلسترول سرم خون را کاهش دهند . جلوگیری از التهاب معده ای ،روده ای حاد و انواع اسهال از دیگر فواید مصرف پروبیوتیک هاست .

تصویر مرتبط

ثابت شده محصولات تخمیری شیر و باکتری های اسید لاکتیک موجود در آن بر سیستم ایمنی بدن تاثیر می گذارندومقاومت بدن را در مقابل عفونت ، سرطان و حساسیت افزایش می دهند . پروبیوتیک ها می توانند عوارض سوء هضم لاکتوز را که یکی از مهمترین عوامل محدودکننده مصرف شیر است، کاهش دهند . میزان آنزیم تجزیه کننده لاکتوز ( قند شیر ) در روده برخی افراد ناکافی است به همین علت نمی توانندلاکتوز را هضم و جذب کنند . این موضوع باعث میشود در این افراد پس مصرف شیر ، نفخ ، گرفتگی ، عضلات شکم و اسهال به وجود آید .باکتری های پروبیوتیکی می توانند با تجزیه لاکتوز و تولید آنزیم تجزیه کننده آن ، از بروز این عوارض جلوگیری کنند .

خلاصه ی بحث و مطلب :

اثرات سودمند پروبیوتیک ها بر سلامتی
۱. تقویت سیستم دفاعی و ایمنی بدن
۲. ساخت برخی ویتامین ها (KوB) و اسید های آمینه
۳. کاهش کلسترول خون
۴. بهبود عملکرد دستگاه گوارشی
۵. جلوگیری و کاهش عفونت های روده ای
۶. کاهش شیوع و تداوم اسهال
۷ . اثر مثبت به میکرو فلور روده و مجاری ادراری
۸. بهبود هضم لاکتوز در روده

 

منبع : سایت تخصصی میکرویولوژی

 

محمدپارسا اشرفی نوشته شده توسط:

سلام به دوستان عزیزم ! محمد پارسا اشرفی هستم و بسیار علاقه مند به علومی مانند زیست شناسی و میکروب شناسی...... امیدوارم با توکل به خداوند متعال و آقا صاحب الزمان ( عجل الله تعالی فرجه الشریف ) مطالبم مورد پسند و مورد علاقه ی شما قرار گیرد ...... خوش حال میشوم از نظرات شما دوستان در پیشبرد مطالب استفاده کنم ؛ به آدرس ایمیل n61154 .

اولین نفری باشید که نظر می دهد.

پاسخ دهید